Українська мистецька педагогіка у формуванні сучасної особистості майбутнього актора (режисера) - Гордєєва, Олена Сергіївна (Дрогобицький державний педагогічний університет ім. І. Франка, 2025)
Досліджено особливості формування особистості майбутнього актора/режисера крізь призму сучасної української мистецької педагогіки на прикладі музично-вокальної складової професійної підготовки та визначити перспективні напрями її удосконалення. Розглянуто проблематику формування особистості майбутнього актора/режисера в контексті провідних тенденцій сучасної української мистецької педагогіки. Виявлено значення музично-вокальної складової в процесі формування професійних компетенцій майбутнього актора/режисера. Констатовано, що формування особистості майбутнього актора/режисера на сучасному етапі відбувається відповідно до специфіки розвитку антропоцентризму як одного з основних напрямів оновлення сучасної української мистецької педагогіки. Наголошено на необхідності кардинальної трансформації методик навчального процесу, орієнтованого на розвиток особистості та творчої індивідуальності кожного окремого студента-актора/режисера і на сприяння реалізації закладених у ньому можливостей, зокрема в контексті музичновокального елементу. З’ясовано фактори, що зумовлюють подібні процеси, зокрема: зростання музично-вокальної складової в постановках репертуарного театру; урізноманітнення пісенних жанрів та стилів, що використовуються у виставах драматичних та музично-драматичних театрів; розширення режисерсько-постановочних підходів та інструментарію; важливість підготовки конкурентоспроможних акторів не лише на загальнонаціональному, а й на міжнародному рівні та ін. Проаналізовано актуальні підходи та методики, що використовуються на сучасному етапі в процесі навчання майбутнього актора/режисера театру і кіно з метою формування розвиненої особистості. Виявлено, що сучасні підходи до мистецької педагогіки передбачають активну розробку напряму інтегрування в національну театральну школу творчих методів і підходів, перевірених світовою, зокрема європейською школою акторської майстерності. Запропоновано перспективні підходи удосконалення процесу підготовки актора/режисера: підвищення музичної грамотності та удосконалення процесу постановки голосу (інтегрування у навчальну програму сольфеджіо), розробка спецкурсів «Традиційний спів», «Українська автентична народно-пісенна культура», практичних курсів із підготовки за жанровим спрямуванням та ін.

The features of the formation of the personality of a future actor/director are studied through the prism of modern Ukrainian artistic pedagogy on the example of the musical and vocal component of professional training and promising directions for its improvement are identified. The issues of the formation of the personality of a future actor/director are considered in the context of the leading trends of modern Ukrainian artistic pedagogy. The importance of the musical and vocal component in the process of forming the professional competencies of a future actor/director has been revealed. It has been stated that the formation of the personality of a future actor/director at the present stage occurs in accordance with the specifics of the development of anthropocentrism as one of the main directions of updating modern Ukrainian artistic pedagogy. The need for a radical transformation of the methods of the educational process, focused on the development of the personality and creative individuality of each individual student-actor/director and on promoting the realization of the opportunities inherent in it, in particular in the context of the musical and vocal element, has been highlighted. The factors that determine such processes have been identified, in particular: the growth of the musical and vocal component in repertory theater productions; the diversification of song genres and styles used in performances of drama and music-dramatic theaters; the expansion of directorial and production approaches and tools; the importance of training competitive actors not only at the national but also at the international level, etc.
Keywords: театральна педагогіка; мистецька педагогіка; театральна освіта; artistic pedagogy; musical and vocal component; solfeggio; вокальна підготовка акторів