Психологічна підтримка здобувачів вищої освіти в контексті цифрової трансформації освітнього процесу - Чепурна, Вікторія Олександрівна; Гога, Наталія Павлівна; Білик, Олена Миколаївна (My University, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена масштабною цифровою трансформацією освітнього процесу, що посилилася після пандемії COVID-19 і продовжує впливати на систему вищої освіти. Упровадження дистанційного та змішаного навчання супроводжується не лише технічними змінами, а й низкою психологічних викликів для здобувачів: емоційним вигоранням, соціальною ізоляцією, зниженням мотивації, порушенням саморегуляції та уваги. Зважаючи на посилення залежності здобувачів освіти від цифрових платформ, надзвичайно важливим є пошук інструментів психологічної підтримки, адаптованих до нових умов. Освітній процес потребує не лише інтеграції технологій, а й гуманітарного підходу до особистості здобувача освіти. Метою дослідження є систематизація основних психологічних труднощів здобувачів у цифровому освітньому середовищі та розроблення авторської моделі цифрової психологічної підтримки із залученням сучасних EdTech-інструментів. У процесі дослідження використано такі методи: порівняльний аналіз наукових джерел, узагальнення, системний підхід, структурно-логічне моделювання. Базою для побудови аналітичних таблиць і схем стали результати аналізу чинних практик психологічного супроводу в закладах вищої освіти (далі – ЗВО) інтерпретація рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я та міжнародних освітніх платформ тощо. У результатах дослідження схарактеризовано специфіку цифрової трансформації освіти, проаналізовано основні психологічні виклики, притаманні сучасним здобувачам. Ідентифіковано основні групи психологічних труднощів, зокрема тривожність, соціальна ізоляція, цифрове перенавантаження, зниження мотивації. З’ясовано вплив цифрової трансформації освіти на структуру, методи та вимоги під час здійснення освітнього процесу. Представлено класифікацію інструментів підтримки (LMS, гібридні моделі, телемедицина, peer-support, чат-боти). Досліджено особливості сприйняття цифрового навчання різними групами здобувачів вищої освіти. Сформовано модель психологічного супроводу здобувачів у цифровому навчанні. У висновках зазначено, що цифрова трансформація освіти вимагає переосмислення ролі психологічної підтримки здобувачів як невіддільного компонента якості вищої освіти. Перспективою подальших досліджень є розроблення індикаторів ефективності цифрової підтримки в освітньому середовищі.

The relevance of the study is due to the large scale digital transformation of the educational process, which has intensified after the COVID-19 pandemic and continues to affect the higher education system. The introduction of distance and blended learning is accompanied not only by technical changes but also by a number of psychological challenges for students: emotional burnout, social isolation, decreased motivation, impaired self-regulation and attention. Given the increasing dependence of students on digital platforms, it is extremely important to find psychological support tools adapted to the new conditions. The educational process requires not only the integration of technology but also a humanitarian approach to the personality of the student. The purpose of the study is to systematize the main psychological difficulties of students in the digital educational environment and to develop an author’s model of digital psychological support using modern EdTech tools. The following methods were used in the study: comparative analysis of scientific sources, generalization, systematic approach, structural and logical modeling. The basis for the construction of analytical tables and diagrams were the results of the analysis of current practices of psychological support in higher education institutions (hereinafter – HEIs), interpretation of the recommendations of the World Health Organization and international educational platforms, etc. The results of the study characterized the specifics of the digital transformation of education, analyzed the main psychological challenges inherent in modern students.The main groups of psychological difficulties are identified, including anxiety, social isolation, digital overload, and decreased motivation. The impact of the digital transformation of education on the structure, methods and requirements of the educational process is determined. The classification of support tools (LMS, hybrid models, telemedicine, peer support, chatbots) is presented. The peculiarities of perception of digital learning by different groups of higher education students are investigated. A model of psychological support for students in digital learning is formed. The conclusions indicate that the digital transformation of education requires a rethinking of the role of psychological support for students as an integral component of the quality of higher education. Prospect for further research is the development of indicators of the effective ness of digital support in the educational environment.
Keywords: психологія вищої школи; дистанційне навчання; психологічний супровід студентів; online education; emotional burnout; digital tools