Захист сценічного образу мадам Поммере в дипломній виставі за п’єсою Еріка-Емманюеля Шмітта «Тектоніка почуттів» - Пузанова, Маргарита (ХДАК, 2025)
Сучасна драматургія все частіше звертається до глибинних психологічних та емоційних процесів, що керують поведінкою людини у світі складних соціальних і міжособистісних стосунків. Французький драматург, прозаїк і філософ Ерік-Еммануель Шмітт належить до тих авторів, які надають перевагу тонкому психологізму, філософському підтексту та глибокому аналізу людської душі. Його творчість не лише продовжує традиції інтелектуальної європейської драми, а й відкриває нові шляхи осмислення вічних тем через призму постмодерного мислення. П’єса «Тектоніка почуттів» (La tectonique des sentiments, 2008) — яскравий приклад поєднання емоційної напруги з глибокими морально-філософськими роздумами. Назва твору містить у собі метафору, що відсилає до геологічного явища — зсуву тектонічних плит, що символізує глибинні, часто невидимі, але руйнівні процеси, що вирують у внутрішньому світі людей. Шмітт переносить це поняття на сферу міжособистісних стосунків, демонструючи, як зсуви у сфері почуттів можуть призвести до катастрофи.
анотація до творчого проєкту: кваліфікац. робота на здобуття освітнього ступеня "бакалавр", спец. 026 «Сценічне мистецтво»
Keywords: сценічний образ; інсценізація художніх творів