Успадкування в культурі як проблема в філософській думці України (ХІХ - поч. ХХ ст.) - Дяченко, Микола Васильович (ХДІК, 1996)
Історія культури в Україні, визначення її місця в системі Захід-Схід, взаємовідношення слов'янських і перш за все культур українського й російського народів - це лише деякі аспекти культурософії, які стали предметом глибокого аналізу в творчості М. Драгоманова, І. Франка, О. Потебні, І. Огієнка, М. Грушевського та інших мислителів. Визначаючи тенденцію культурно-історичного розвитку української нації, М. Драгоманов осмислював проблему успадкування в культурі як "по вертикалі", так і "по горизонталі". На його думку, культурно-історична спадкоємність в розвитку України ніколи не переривалась, незважаючи на вчинений татарами погром.
Keywords: успадкування в культурі; культурна спадщина; українська культура; історія української культури