Упередженість діючих військовослужбовців щодо звернення за психологічною допомогою - Ожога-Масловська, Алла Валентинівна (ХДАК, 2024)
Психологічний і психічний стан військовослужбовців може суттєво погіршитися під впливом бойового стресу, втоми, а також розвитку посттравматичного стресового розладу (ПТСР), що є наслідком травматичних подій. Це пов’язано зі значними втратами, які супроводжують бойові дії: за статистичними даними, у перші дні активних бойових операцій 60–65% військових по всьому світу зазнають психічних травм або стресу. Досвід українських захисників і захисниць включає жахливі аспекти реалій війни, пов’язані з руйнуванням соціальних та моральних норм. Посилюють психологічний стрес військовослужбовців і соціальні проблеми, пов’язані з утратою житла, хвилюванням за безпеку родини, напруженням в особистих відносинах тощо.
Keywords: психологічна допомога військовослужбовцям; посттравматичні стресові розлади