Захист сценічного образу Туанетти в дипломній виставі за п’єсою Жана-Батиста Мольєра «Удаваний хворий» - Листопадова, Софія (ХДАК, 2025)
У межах дипломної роботи було обрано сценічну розробку ролі Туанетти з комедії «Удаваний хворий» Ж.-Б. Мольєра. Цей твір репрезентує пізній етап творчості драматурга та є знаковим зразком класицистичної комедії характерів, у якій поєднуються соціальна критика, гротеск і комедійне переосмислення побутових ситуацій. Роль Туанетти була обрана з огляду на її складність, багатошаровість та функціональність у структурі п’єси. Хоча за сюжетом вона виконує другорядну соціальну роль служниці, саме її дії запускають ключові події, формують конфлікти та ведуть сюжет до розв’язки. Туанетта виконує функцію “трикстера” — персонажа, що розкриває брехню, провокує інших на дії, і водночас — морального компаса п’єси. Через неї автор доносить головну ідею твору: світ абсурду можна перемогти не силою, а розумом, сміхом і вмінням бачити суть.
анотація до творчого проєкту: кваліфікац. робота на здобуття освітнього ступеня "бакалавр", спец. 026 «Сценічне мистецтво»
Keywords: сценічний образ; інсценізація художніх творів