Кішки в японській гравюрі Укійо-е - Ожога-Масловська, Алла Валентинівна (ХДАК, 2023)
Треба підкреслити, що західне мистецтво наприкінці ХІХ ст. було зачароване японською культурою і особливо гравюрою. Під впливом цього феномену, який дістав назву японізм, європейські художники уводили до своїх композиційних рішень образи кішок, надихаючись майстерністю японських графіків. У спрощених малюнках, де лише кількома лініями передаються основні характеристики звичок цих домашніх улюбленців, упізнаються досвід та натхнення японських майстрів укійо-е.
Keywords: гравюра японська