Харківський академічний театр музичної комедії: історія і сучасність - Кочергін, А. (ХДАК, 2023)
На рівні із державними драматичними і музично-драматичними театрами, театрами опери та балету і ляльок України, від кінця 1920-х років ХХ століття веде відлік своєї історії Державна Українська Музична комедія (ДУМК). Заснована ДУМК в 1929 році в Харкові, який був на той час столицею УСРС. І після перенесення столиці до Києва у 1934 році, ДУМК перейменована в Харківський театр музичної комедії (ХМТК). Від 2006 року театру надано статус академічного ХАТМК. Основними напрямками дослідження стали теми пов’язані з аналізом роботи режисерів з драматургами, музикантами та балетмейстерами; ростом професіоналізму режисерського та акторського составів театру; зростання жанрового потенціалу музичного театру; находження нового просторового рішення при втіленні бродвейських, європейських мюзиклів та рок-опер; дослідження художньо-естетичних змін у ХАТМК другої половини XX – початку XXI століття. Розвернутий аналіз цих напрямків дозволяє виявити повну жанрову гаму творів, присутніх у репертуарі театру та відокремити основні репертуарні пріоритети, використані до постановок на усіх етапах існування театру; зробити аналіз знакових вистав та зіставити з аналізом попередників. Актуальність дослідження полягає в створенні правдивої думки про сучасний стан музичної культури на театральній сцені ХАТМК. Бо оперету, мюзикл, музичну виставу і т. і. довгий час вважали легким жанром, вони є важливою частиною сучасного вітчизняного мистецтвознавства. Слід навчитися відійти від старого терміну «легковажний» і показати музичні жанри в ракурсі, який розкриє їх поважне місце в сфері мистецтва. Різні аспекти становлення та розвитку музичного жанру в театрі, драматургії, режисури, сценографії та аналізу реформаторського потенціалу музичного мистецтва завжди привертали увагу наукового середовища. Мета даної роботи – дослідження історії театру, систематизація фактів та явищ творчого процесу, аналіз тенденцій режисури музичного театру в мистецтві України.
кваліфікац. робота на здобуття освітнього ступеня «магістр», спец. 026 "Сценічне мистецтво"
Keywords: театри музичної комедії; musical comedy theaters