Бібліотека як соціальний простір: травмоорієнтований підхід як стратегія підтримки громади - Сулаєва, Д. (ХДАК, 2025)
Сучасна бібліотека виконує значно ширші функції, ніж просто збереження та поширення знань. У контексті суспільних криз, викликаних війною, масовими переміщеннями населення та соціально-економічною нестабільністю, бібліотеки стають осередками підтримки, сприяючи інтеграції, адаптації та психологічному відновленню громади. Одним із найбільш ефективних підходів у цьому напрямі є формування травмоорієнтованої моделі бібліотеки. Травмоорієнтований підхід у бібліотечній діяльності передбачає створення безпечного, інклюзивного простору, що сприяє психологічному комфорту та соціальній інтеграції відвідувачів. Важливим аспектом є усвідомлення того, що значна кількість людей має досвід психологічної травми. Це зумовлює необхідність упровадження відповідних комунікативних стратегій, адаптації простору та навчання персоналу основам роботи з людьми, які зазнали емоційних потрясінь.
Keywords: соціальний простір бібліотеки; реабілітаційна функція бібліотек