Хореографічна освіта як інструмент розвитку творчих компетентностей молоді - Бородіна, Тетяна Михайлівна; Гриценко, Олена Едуардівна (Молодий вчений, 2026)
У сучасних соціокультурних умовах, що характеризуються високим рівнем нестабільності та трансформаційними процесами в суспільстві, особливої ваги набуває проблема виховання підростаючого покоління. Зростає потреба у формуванні особистостей, здатних до самостійного мислення, адаптації до змінних умов, подолання труднощів і прийняття нестандартних рішень. У цьому контексті освіта розглядається не лише як інструмент передачі знань, а як складна соціально-педагогічна система, спрямована на розвиток творчого потенціалу, ціннісних орієнтацій та ключових компетентностей майбутніх громадян. Це зумовлює необхідність модернізації змісту освіти та впровадження інноваційних педагогічних підходів, які сприятимуть гармонійному розвитку особистості та збереженню культурного надбання суспільства. Особливе місце у цьому процесі посідає мистецька освіта, зокрема хореографічне мистецтво, яке виступає ефективним засобом комплексного розвитку особистості. Хореографія інтегрує зорові, слухові та кінестетичні канали сприйняття, що забезпечує формування цілісного емоційно-чуттєвого досвіду, розвиток естетичного мислення та художнього смаку
Keywords: хореографічна освіта