Процеси зміни культурних цінностей і інтерпретація: соціологічний аспект - Матюхін, Володимир Петрович (ХДІК, 1997)
Етап, на який вийшла Україна, характеризується зростаючою динамізацією соціокультурних процесів. Це пов'язано з кардинальною зміною багатьох сталих соціально-організаційних структур у сферах суспільного виробництва, розподілу і споживання, зі зміною уявлень і оцінок, засобів і взірців дій та поведінки людей, із безупинно зростаючою багатоплановістю і багатогранністю людської діяльності і спілкування, з залученням до їх сфер все більш широких верств населення, нарешті, зі зростаючими змінами безпосереднього предметного, побутового і природного життєвого середовища людини, наповненням його новим соціальним і культурним змістом. Аналіз інтерпретації в культурі - це аналіз процесів переакцентування, розкриття нового змісту в добре відомих культурних процесах і явищах, це аналіз наслідків включення їх в нові системи зв'язків і відносин, в суспільну практику, що змінюється. Все це свідчить про актуальність і практичну значимість дослідження даної проблематики.
Keywords: культурні цінності; соціокультурні зміни