Становлення виконавства на струнно-щипкових інструментах у Харкові (за матеріалами періодичних видань середини ХІХ — початку ХХ століть) - Большакова, Тетяна В'ячеславівна (ХДАК, 2022)
Шляхом вивчення матеріалів із періодичних газетних харківських видань ХІХ — початку ХХ ст. простежено еволюцію розвитку аматорського виконавства на струнно-щипкових інструментах у найбільшому культурному центрі Слобожанщини. Уведена в науковий обіг низка імен музикантів — гастролерів і місцевих виконавців, педагогів, керівників приїжджих професійних і харківських аматорських колективів кінця ХІХ — початку ХХ ст. Наголошено на поєднанні західноєвропейських і місцевих факторів у розповсюдженні і популяризації на теренах Харкова ансамблів та оркестрів гітаристів-мандоліністів-балалаєчників.
Keywords: string-plucked musical instruments; музична культура України; музична культура Харківщини; musical culture of Ukraine; musical culture of Kharkiv region; струнно-щипкові музичні інструменти