Харківська традиція сценографії: витоки і сьогодення - Хворостенко, Ніка (ХДАК, 2026)
Харків посідає особливе місце в історії українського театрального мистецтва, зокрема у формуванні національної сценографічної школи. Харків упродовж ХХ  століття залишався одним із найбільших театральних центрів України. У місті діяли великі театральні колективи  - драматичні, музичні, лялькові, оперні театри, що створювало сприятливі умови для розвитку сценографії як окремої художньої практики. Сучасний театральний процес характеризується поступовим переходом до мультимедійної сценографії, у якій поряд із традиційними декораційними засобами активно використовуються відеопроєкції, цифрові візуальні ефекти та світлові інсталяції. Це змінює саму природу сценографії, перетворюючи її на складну систему візуальної драматургії.
Keywords: Харків театральний; сценографія