Методи соціокультурної детермінації та соціокультурної каузальності як основа культурологічного підходу - Кислюк, К. В. (My University, 2019)
Попри визнання академічного статусу і претензії на методологічну експансію культурологія дотепер не завершила процес розробки власної методології і формалізацію культурологічного підходу для суміжних наукових дисциплін, що залишає щойно набуту «науковість» у відкритому для поновлення дискусій стані. Магістральний шлях подальшої розробки спеціально-наукової культурологічної методології ми вбачаємо, по-перше, у творчій адаптації загальнонаукових методів до специфіки культурологічного дослідження як такого і встановлення умов не тільки можливостей, але доповнюваності для кожної конкретної студії; по-друге, у розширенні кола наукових дисциплін, чиїми методами має послуговуватися культурологія (зокрема, географії, політології, психоаналізу, візуальних досліджень).
Keywords: культурологія; cultural studies; culturology