Вплив європейського танцювального мистецтва на становлення українського балету - Семенова, Наталія Миколаївна; Шилова, Людмила Миколаївна (ХДАК, 2023)
Унаслідок розвитку українського народного танцю стало можливим створення національно спрямованого репертуару. Так з’явилися українські національні балетні вистави «Лілея» К. Данькевича, «Лісова пісня» М. Скорульського, «Тіні забутих предків» В. Кирейка та ін. Хоча європейське танцювальне мистецтво мало значний вплив на становлення українського балету, особливо в аспекті класичного танцю через опанування репертуару, передові балетмейстери паралельно розвивали і національне танцювальне мистецтво. Вони спочатку адаптували український народний танець для сценічного показу, увівши його в розважальні дивертисменти, а згодом він став використовуватися в балетних виставах як один з виражальних засобів поряд з класичним танцем. У цьому і полягає особливість українського балетного мистецтва.
Keywords: балет український; Мистецтво музично-хореографічне європейське