З історії українського хорового диригування - Ірха, Василь Іванович (ХДАК, 2002)
Розглядається творчий та педагогічний шлях видатного музиканта і диригента Євмена Івановича Мариківського (1899-1986 рр.), корифея хорового мистецтва. Працюючи з професійними хорами, Є. І. Мариківський паралельно вів активну педагогічну діяльність, зокрема у Харківській консерваторії та на кафедрі хорового диригування Харківського державного інституту культури (нині Академія культури). Славну сторінку в розвиток українського хорового мистецтва, виховання диригентських кадрів у Харківському державному інституті культури вписав Євмен Іванович, завоювавши глибоку повагу колег, педагогів і вдячність тих, кому випала честь у нього навчатися.
Keywords: хорове диригування українське; хорове мистецтво українське