Постать Давида Черкаського на тлі історії української анімації - Єжуров, Л. (ХДАК, 2023)
В Україні, незадовго до початку широкомасштабної війни, а точніше у 2018–2021 рр., спостерігалося пожвавлення анімаційного життя: проєктні заявки анімаційних фільмів на пітчингу державної агенції з питань кіно, нові анімаційні студії і молоді автори, активні проєкти у виробництві. Серед них був і «довгобуд», що став найкасовішим на момент написання цієї доповіді, український 3D анімаційний фільм «Мавка. Лісова пісня» (режисери— О.Рубан та О.Маламуж, український прокат відбувся у 2022-м році, збори у світі — $16,9 млн), анімаційний фестиваль “Linoleum” у Києві, а також поява багатьох курсів анімації в закладах неформальної освіти та ін. Попередню потужну хвилю української анімації, на жаль, зупинив складний перехід України до ринкової економіки в 1990-х рр.
Keywords: animated movies; кінофільми українські; кінофільми анімаційні