Абстрактність як спектр: формальні елементи як інструмент дистанціювання від наративності фотографічного зображення - Лемберська, О. (ХДАК, 2024)
Олена Субач — українська фотографка, творчість якої зосереджена на дослідженні культурної пам’яті, ідентичності та буденності. Серія мисткині «Ламкість» (2020) висвітлює моменти вразливості та крихкості,зокрема в контексті української культури та природи, акцентуючи увагу на тендітності як матеріальних, так і емоційних аспектів життя. Вона використовувала спалах при створенні зображен, що підсилювало референції до сакрального мистецтва. Спалах надає зображенням іконографічного світла, що нагадує сяйво навколо святих на традиційних іконах. Крім того, техніка спалаху підкреслює тендітність і вразливість об’єктів, які фотографує художниця. Ця серія зроблена за допомогою цифрового зображення, також з використанням техніки колажу і використанням спалаху. Наближення Олени Субач до абстракції полягає не стільки в маніпуляції реальністю, скільки у виявленні поетичності в самій реальності.
Keywords: художня фотографія