Творчість випускників ХДАК у сфері дитячого народно-оркестрового виконавства - Шемет, Лариса Василівна (ХДАК, 2024)
Bипускникі ХДАК завжди працювали з дитячими оркестрами народних інструментів у системі культури й освіти на базі клубних, позашкільних, навчальних закладів, сприяючи формуванню традицій колективного виконавства. Заслужений працівник культури України В. М. Біленька ще студенткою в 1964 р. організувала дитячий оркестр народних інструментів домрово-балалаєчного складу в с. Комсомольське (Слобожанське) Харківської області. Упродовж 60 років вона є його незмінним художнім керівником і диригентом. Чимало інструментувань зробив випускник 1978 р. О. І. Лученков, який проходив на базі оркестру виробничу практику та після закінчення інституту залишився працювати концертмейстером колективу. Роботі з дитячими оркестра ми народних інструментів присвятив випускник ХДІК В. М. Польотов, створивши домрово-балалаєчні колективи при Харківській дитячій музичній школі № 1 ім. Л. В. Бетховена в 1974 р., та Харківській загально освітній школі-інтернаті № 12 для дітей з вадами зору в 1982 р. З ім’ям заслуженого артиста України, випускни ка 1973 р. В. М. Цицирєва пов’язана діяльність оркестру народних інструментів Харківської дитячої музичної школи № 12 ім. К. І. Шульженко, у якій він працював з 1982 р. по 2010 р. Серед випускників ХДАК є чимало фахівців, які поповнили викладацький склад закладів середньої спеціальної освіти, долучившись до роботи з оркестровими колективами, зокрема Л. А. Добровольська, Л. Л. Виготський, В. Цибенко, Л. О. Корольова, О. В. Комінарець, С. В. Осавелюк (Королькова), В. Кучинський, А. Моргун, А. Алейнікова, Я. Бабенко, В. Кислинська, Т. Богатирьова, Д. Маяцький, О. Савченко.
Keywords: оркестри народних інструментів дитячі; Харківська державна академія культури