Методологічні засади культурології: історіографічний аспект - Шейко, Василь Миколайович (My University, 2022)
Аналізуються публікації, присвячені генезі та становленню методології культурології. Доведено, що на сучасному етапі, як свідчать автори публікацій, методологія кожної наукової галузі знань, зокрема і культурології, формується, як правило, із конгломерату різноманітних принципів і методів, які застосовуються в різних науках, у цьому випадку — культурологічних. При цьому, кожна наукова галузь пристосовує методологічні засади до своїх потреб дослідницького процесу. Визначено, що певний набір принципів і методів, які застосовуються найчастіше в дослідженнях, і становить своєрідний підхід (метод). У цьому разі йдеться про культурологію. Як свідчить історіографічний огляд, на сучасному етапі в основному сформувався культурологічний підхід (метод) до наукового пізнання сфери культури.
Keywords: культурологія, culturology; УДК 008-027.21:930](045)