Ідеологія в контексті гуманітаристики і/або гуманітаристика як частина ідеології - Мірошниченко, Вадим Сергійович (My University, 2020)
Ідеологія є одним із можливих контекстів гуманітаристики. Коли я пишу, що «ідеологія є», то таким чином не надаю визначення, адже будь-які визначення виявляються тавтологічними. Ці тези стосуються обох частин тексту, винесених до заголовку. Дві частини є приватними випадками однієї, як і одна – загальним випадком двох. Спираючись на думки Людвіга Вітгенштайна, можна зазначити наступне: ідеологія себе показує, оприявлює. Я її описую, але не приписую остаточних дефініцій (дефініцій в цілому). Вона дотична до світу, вона присутня. Присутність ідеології проявляється множинністю феноменів, які не обов’язково маніфестують її відкрито, так само як і вона не завжди напряму виявляє феномени (як і власну присутність або свої складові). Специфіка контекстів ідеології не має жодного значення, якщо ми сприймаємо їх як сукупність фактів логіки. Значення ідеології й ідеологія як така є тотожністю. Тобто, якщо я описую ідеологію і згадую при цьому контекст, то цей контекст буде її значенням, якщо я змінюю контекст, то змінюється і значення, сукупність контекстів є сукупністю значень ідеології.
Keywords: гуманітарні дисципліни, humanitarian disciplines