Репертуарна політика ансамблю «ЦимБанДо»: від створення до лютого 2022 року - Мельник, Надія Валентинівна; Савицька, Олександра Вікторівна (ХДАК, 2024)
Ансамбль «ЦимБанДо» був створений у 2006 р як квартет (цимбали, бандура, домра і кобза контрабас), а з 2015 р. - тріо (цимбали,бандура,кобза контрабас), учасниками якого стали викладачі кафедри народних інструментів. Перший виступ ансамблю був присвячений 250-річчю з дня народження В. А. Моцарта. Цей твір (в обробці учасниць колективу) отримав назву «Вибач нас, Моцарте» і визначив подальший напрям вибору репертуару. Квартет «ЦимБанДо» став працювати в жанрі «музичний гумор»: з театральними обіграваннями та зі словес ними діалогами. Наступний етап творчості визначився поєднанням музики і поезії — це музично літературні композиції. Окрім основних інструментів — цимбалів, бандури, домри і контрабаса —іноді залучаються й інші інструменти, якими володіють учасники ансамблю. У 2022 р. тріо «ЦимБанДо» змінил підхід до вибору репертуару – тепер вони грають тільки українську музику українськіх авторів, українські пісні і мелодії.
Keywords: творчі колективи ХДАК; оркестри народних інструментів; Харківська державна академія культури