Ярмарковий рух в Україні: історія, традиції, сучасна мистецька практика - Князь, Олександр (ХДАК, 2021)
Актуальність теми. Попри суттєве культурно-мистецьке значення ярмаркового руху в Україні, він, на жаль, понині залишається недостатньо висвітленим в науковому дискурсі, зокрема в контексті трансформацій давніх українських ярмаркових традицій у сучасному соціокультурному просторі, поступу фестивального руху, який у своїй основі має ярмаркове походження. Потребує теоретичного обґрунтування й специфіка режисури фольклорних фестивалів та ярмаркових театралізованих дійств на сучасних фестивальних та ярмаркових заходів. Об'єкт дослідження - ярмарковий рух в Україні. Предмет дослідження - ярмаркові театралізовані дійства у вимірах історичного розвитку, традиційної сутності та мистецьких втілень. Мета - визначити соціокультурне й мистецьке значення вітчизняного ярмаркового руху та ярмаркових традицій кінця ХІХ - початку ХХІ ст. в українському культурно-мистецькому, зокрема театральному просторі.
кваліфікац. робота на здобуття освітнього ступеня "Магістр" зі спец. 026 "Сцен. мистецтво", галузь знань 02 "Культура і мистецтво"
Keywords: ярмаркова культура, fair culture; театралізовані видовища, theatrical spectacles