Статеві розбіжності у ціннісно-смисловій сфері підлітків - Ільченко, Валерія Павлівна (ХДАК, 2025)
Одним із ключових чинників формування особистості, громади, суспільства та нації в цілому виступає розвиток ціннісно-смислової сфери особистості, що зумовлює важливість пошуку та збереження чинників, які її обумовлюють. Ціннісно-смислова сфера індивіда виступає в якості загального індикатора благополуччя країни, а також важливим фактором, що впливає на ресурсний потенціал суспільства. Внаслідок негативного впливу різноманітних зовнішніх чинників, ціннісно-смислова сфера особистості може піддаватися значним навантаженням, внаслідок чого йде мова про порушення або зниження самопочуття особи. Питання статевих характеристик ціннісно-смислової сфери підлітків набуває особливої актуальності в умовах сьогодення, що зумовлено активними воєнними діями в Україні. Розуміння сутності механізмів розвитку ціннісно смислової сфери підлітків, особливо в умовах воєнного стану, є достатньо важливим у процесі адаптації до реалій сьогодення. Підлітки піддаються постійнову впливу стресів та психологічному навантаженню, що зумовлює виникнення психологічних проблем, переживання відчуття страху, тривоги, агресивності та депресії тощо. Саме це зумовлює виникнення психологічних порушень, внаслідок чого питання статевих розбіжностей у ціннісно-смисловій сфері підлітків набуває сьогодні особливої актуальності.
кваліфікац. робота на здобуття освітнього ступеня "бакалавр", спец. 053 Психологія «Психологія», ОП Психологія, заоч. від-ня