The concept “plastic culture” in the context of acting - Ihnatieva, Nataliia (ХДАК, 2025)
У статті розглянуто поняття «пластична культура» у контексті театрального мистецтва та акторської майстерності. Проаналізовано зміст культурних і мистецьких термінів і понять, що пов’язані з пластичною виразністю виконавців ролей. Акцентовано на необхідності ефективного використання пластики в професійній діяльності актора власного тіла для створення виразної фізичної форми художнього образу. Зазначено про вплив соціальних, політичних, культурних, етнічних та інших соціокультурних факторів на фізичну поведінку людини і, відповідно, потребу актора у їх врахуванні під час створення сценічної ролі. Висвітлено необхідність гармонійного поєднання в грі актора внутрішнього стану персонажа з його зовнішнім виразом. Запропоновано авторське визначення терміна "пластична культура".
Поняття "пластична культура" у контексті акторської діяльності
Keywords: акторське мистецтво; пластична культура; actor’s plastic expression