Визначення поняття "культурна спадщина" в культурному просторі України - Степанов, Віктор Юрійович (ХДАК, 2015)
Здійснюється історичний огляд виникнення, вдосконалення та розвитку поняття «культурна спадщина» згідно з аналізом концепцій певних ідей культурної спадщини в культурному просторі України. Відзначено, що культурна спадщина — це матеріалізована історія країни, свідчення культурного багатства й глибини національної історичної пам’яті. Розглянуто різні точки зору вчених стосовно понять «культурна спадщина», «культурні цінності», «культурні блага». Спільними ознаками для всіх концепцій є сукупність матеріальних і духовних цінностей чи об’єктів, спадковість, історична пам’ять, зв’язок минулого і сучасного. Слушною є думка науковців стосовно нерозривного зв’язку поколінь і трансляції культурної спадщини в часі та просторі.

The article seeks to carry out a historical overview of the emergence, improvement and development of the concept of "cultural heritage" according to the analysis of concepts of certain ideas of cultural heritage in the culture field of Ukraine. It is noted that cultural heritage is the materialized history of the country and evidence of the cultural richness and depth of the national historical memory. The article studies various points of view of scientists on the terms «cultural heritage», «cultural values», «culture goods». The common features of all the concepts are the combination of tangible and moral values or objects, heredity, historical memory, and the links between the past and the future. In this regard, the scientific thought of indissoluble interaction between generations and of cultural heritage transmission in time and space is appropriate.
Keywords: культурна спадщина; культурні цінності; cultural heritage