Вплив фреймів культури на розвиток техніки у ХХ-ХХІ столітті - Дзержинська, О. В. (My University, 2021)
Одним з найскладніших теоретичних питань сучасної науки є питання про місце і роль техніки в культурі, її досягнення та проблеми. В данному випадку під технікою ми розуміємо систему матеріальних, інструментальних засобів, за допомогою яких людина впливає на навколишній світ, перетворює його, створює, транслює і відтворює культуру. Техніка залежить від рівня культури суспільства, вона є в цьому сенсі соціальним феноменом. При цьому культурне освоєння суспільством досягнень технічного прогресу залежить від його культурних традицій, готовності прийняття нових технологій, адаптування їх до власних соціокультурних реалій. Таким чином, питання про техніку - це питання про долю людини й долю культури. Мета дослідження - виявити вплив фреймів культури на техніку у ХХ-ХХІ столітті. Об'єктом дослідження є світова культура ХХ-ХХІ століття. Предметом - вплив фреймів культури на розвиток техніки у світовій культурі.
кваліфікац. робота на здобуття освіт. ступеня "магістр", зі спец. 034 "Культурологія", ден. форми навчання
Keywords: техніка як явище культури, technology as a cultural phenomenon; фрейм-аналіз, frame analysis; сучасна культура, modern culture