Віртуозні рухи як феномен хореографічного мистецтва: шляхи розвитку віртуозності - Сандульський, Сергій; Курдупова, Олена Миколаївна; Дегтяр, Лариса Павлівна (My University, 2025)
У статті досліджується феномен віртуозності у хореографічному мистецтві, його значення для професійного розвитку танцівників та вплив на еволюцію танцювальних стилів. Віртуозність у хореографії є багатогранним явищем, що проявляється в різних танцювальних стилях. Вона поєднує технічну досконалість із виразністю, що дозволяє танцівникам створювати незабутні виступи. Важливими аспектами віртуозності є фізична підготовка, координація, музичність та здатність передавати емоції через рух. З розвитком хореографічного мистецтва змінюються і форми віртуозних рухів, що робить танець ще більш видовищним і виразним. Проаналізовано основні аспекти віртуозності, зокрема фізичну підготовку, технічну майстерність та артистизм. Особлива увага приділяється історичному формуванню віртуозності: від класичних балетних технік, які розвивалися завдяки видатним артистам. У статті досліджується феномен віртуозності у хореографічному мистецтві як важливий показник професійного рівня виконавця, його технічної досконалості та емоційної виразності. Розглядаються основні складові віртуозності, серед яких фізична підготовка, технічна майстерність, музикальність і сценічний артистизм. Аналізується вплив віртуозних рухів на розвиток різних танцювальних стилів, зокрема класичного балету, сучасного та вуличного танцю. Стаття містить аналіз тенденцій розвитку віртуозності в контексті новітніх методик підготовки танцівників, впливу технологій на постановочний процес і перспектив інтеграції складних елементів у сучасну хореографію. Дослідження підкреслює значення віртуозних рухів не лише як естетичного компонента, а й як чинника, що формує нові можливості для розвитку сценічного мистецтва. Окреслено перспективи подальшого розвитку віртуозних технік та їхню роль у формуванні нових напрямків хореографії.
Keywords: сценічна майстерність; танцювальна техніка; choreographic art