Дауншифтинг як пошук "сродності" в сучасному соціокультурному просторі України - Александрова, Марина В'ячеславівна (ХДАК, 2018)
Розглянуто потенції дауншифтингу як соціального явища, у межах якого можливе формування нового «постселянства» в сучасному соціокультурному просторі України. Рецепція культурних кодів селянського суспільства, знищеного колективізацією, можлива в процесі реконструювання умов селянського способу життя, яке сучасний креативний клас обирає як одну з форм соціальної поведінки. Експлікація означених культурних кодів актуалізується під час опрацювання суспільством травматичних по- дій як сучасності, так і минулого. Означена ситуація, потенційно, може стимулювати формування різноманітних проявів дауншифтингу в Україні, зокрема прошарку суспільства, котрий у пошуках «сродності» обирає так зване «просте життя», в основі якого — аграрний спосіб виробництва та «хуторянська філософія».
Keywords: соціокультурне поле, socio-cultural field; культурологія, culturology