Біографічний наратив у драмі «Син поета» О. П. Чугуя - Фесенко, Ірина Анатоліївна (My University, 2025)
Схарактеризовано долю родини видатного українського майстра художнього слова і громадського діяча – Павла Арсеновича Грабовського, який майже половину свого життя провів у тюрмах і засланнях Сибіру, запроторений туди за активну і безкомпромісну боротьбу з російським царатом, що здійснював жорстоку політику геноциду поневолених ним народів. Розкрито сюжетно-композиційну особливість п’єси, що виявляється в майстерному розкритті численних варварських злочинів проти людства в цілому і конкретної людини-науковця зокрема, скоєних тогочасним урядом. Драма «Син поета» О.П. Чучуя присвячена життю Бориса Грабовського, сина видатного українського поета Павла Грабовського. У творі розкривається складний життєвий шлях Бориса, який народився 26 травня 1901 року в Тобольську, де його батько перебував на засланні. Після смерті Павла Грабовського у 1902 році, Борис разом із матір’ю, Анастасією Лук’яновою, переїхав до Одеси, а згодом мешкав у Харкові та інших містах. У драмі детально висвітлюються труднощі, з якими стикався Борис у дитинстві та юності, зокрема постійні переїзди та переслідування родини через революційну діяльність матері. Незважаючи на ці перешкоди, він проявив неабиякий талант у галузі фізики та інженерії. Особливу увагу в п’єсі приділено винаходу Бориса – електронній системі передачі рухомого зображення на відстань, що стало основою для сучасного телебачення. Його розробки, хоча й були недооцінені за життя, мали значний вплив на подальший розвиток технологій. Через біографічний наратив драми автор підкреслює зв’язок між поколіннями, показуючи, як спадщина батька вплинула на формування особистості сина. Твір також акцентує увагу на важливості наполегливості та відданості своїй справі, незважаючи на життєві труднощі. Підкреслено, що драматургічний твір, створений О. Чугуєм, може стати в пригоді не лише викладачам вищої та середньої школи, а й усім шанувальникам і майстрам художнього слова, музики та театрального мистецтва, а відтак, заслуговує на сценічне втілення. Також окреслено перспективи для подальшого, більш поглибленого, прочитання твору як цілісного і художньо-неповторного зразка в контексті багатогранного драматургічного доробку митця.
Keywords: драма