Дитяча опера в просвітній діяльності Харківського музичного гуртка на межі ХІX–ХХ ст. - Лошков, Юрій Іванович (ХДАК, 2025)
З’ясовано значення для культурного життя Харкова здійснюваних силами Харківського музичного гуртка протягом 1899–1912 рр. постановок дитячих опер, зокрема «Коза-дереза» та ««Зима і Весна», основоположника української класичної музики М. Лисенка, «Ріпка» видатного харківського митця В. Сокальського та «Іменини Рози» полтавця Л. Лісовського. Визначено роль музичного керівника гуртка П. І. Кравцова як ініціатора, організатора та постановника оперних вистав, спрямованих на сприйняття дитячої публіки. Доведено, що постановки дитячих опер силами Харківського музичного гуртка на межі ХІХ–ХХ ст. посідали помітне місце в культурному житті міста, що визначається в: започаткуванні сценічних постановок, які мали морально-виховний вплив на підростаюче покоління, що віталося прогресивним суспільством Харкова; становленні організованого аматорства через залучення до реалізації цього проєкту дорослих любителів музики як учасників хору й оркестру, та, як солістів, талановитих співаків — учнів харківських приватних курсів під орудою колишніх оперних виконавців; культурному вихованні як учасників постановок, завдяки ретельному опрацюванню сценічно-музичних творів, так і дитячої аудиторії через захоплене враження від сприйняття цих постановок; приверненні уваги спільноти до проблеми виховання, зокрема засобами музичного мистецтва, підростаючого покоління.

Th e purpose of the article is to identify the specifics of staging children’s operas as one of the educational activities of the Kharkiv music circle at the turn of the XIX–XX centuries.
Keywords: опера дитяча; Харків музичний; children’s opera