Museumization of Iran's historical and cultural heritage - Sadr, Ali; Birova, Olha (My University, 2025)
The purpose of the article is to investigate the features of museumization of Iran's historical and cultural heritage, its tangible and intangible components. The peculiarity of Iranian historical heritage is that several historical powers were located on the territory of modern Iran. Persian culture was one of the leading eastern cultures. With the arrival of Arabs and Islamic tradition, Persian culture did not disappear but harmoniously integrated into Arab culture and the unique culture of modern Iran emerged. The palace complexes of the rulers are now used as museums: Golestan and Niyavaran palaces, Falak ol-Aflak castle. Some of them belong to the world cultural heritage. Material culture is transmitted through ethnographic museums. One of the central museums is the National Museum in Tehran. There are also museums in the cities of Isfahan, Bandar Abbas and others. Intangible culture is based on the synthesis of Islam and Zoroastrianism. It is Iran that is the birthplace of the monotheistic religion of Zoroastrianism. The majority of folk customs and holidays are connected with this religion: Nowruz, Sadeh.

Мета статті - дослідити особливості музеєалізації історикокультурної спадщини Ірану, її матеріальної та нематеріальної складових. Методи дослідження. Для написання статті використовувалися такі наукові методи: метод компаративного аналізу, для порівняння музейних експозицій, ретроспективний метод з метою вивчення стародавніх традицій у сучасній культурі, типологічний метод - що дає можливість класифікувати об'єкти культури. Результати. Особливість іранської історичної спадщини полягає в тому, що на території сучасного Ірану було розташовано кілька історичних держав. Перська культура була однією з провідних східних культур. З приходом арабів та ісламської традиції, перська культура не зникає, а гармонійно інтегрується в арабську і виникає унікальна культура сучасного Ірану. Палацові комплекси правителів сьогодні використовуються для музейного показу: палаци Голестанський і Ніяваран, замок Фалак ол-Афлак. Частина з них належить до всесвітньої культурної спадщини. Матеріальна культура транслюється через етнографічні музеї. Одним із центральних музеїв є Національний музей у Тегерані. Також музеї в містах Ісфахан, Бандар-Аббас та інших. Нематеріальна культура заснована на синтезі ісламу та зороастризму. Саме Іран є батьківщиною монотеїстичної релігії зороастризму. Більшість народних звичаїв і свят пов'язані саме з цією релігією: Навруз, Саде. Висновки. Таким чином, історико-культурна спадщина Ірану представлена архітектурними пам'ятками та об'єктами садово-парковогомистецтва. Музеалізація культурної спадщини проявляється у створенні стаціонарних музеїв на території палацових комплексів, а також музеїв просто неба, з традиційною архітектурою жителів сільської місцевості. Нематеріальна культура Ірану транслюється через ансамблеві експозиції та фестивалі.
Keywords: музеєфікація історико-культурної спадщини; museumization of culture; historical and cultural heritage