Поступ «театральної школи» на національному ґрунті: носій театральної школи - Божинський, В. (ХДАК, 2023)
Заснування М. Л. Кропивницьким у 1882 р. практичної школи українського професійного театру, виховання й підготовка кількох поколінь акторів національної сцени свідчать про історичне значення внеску Марка Лукича Кропивницького у створення українського професійного театру — театру корифеїв. До появи театральних шкіл спеціальною освітою в Україні займалися режисери та актори, які передавали свій досвід і знання іншим членам трупи. М. Л. Кропивницький заснував практичну школу українського професійного театру і виховав кілька поколінь акторів національної сцени. Навчальним закладом у цьому разі слугувала сцена. Всі трупи і всі актори українського театру того часу — це актори школи Кропивницького, це або його учні, або учні його учнів, але все — одна його школа.
Keywords: театральна школа