Удосконалення виконавської майстерності в народно-сценічному танці засобами міофасціального релізу - Паладійчук, Антон Анатолійович; Цигановська, Наталія Василівна (ХДАК, 2022)
Розглядається метод міофасціального релізу (МФР) в хореографії, зокрема в народно-сценічному танці, як один із засобів удосконалення виконавської майстерності здобувачів-хореографів на всіх етапах професійної освіти. Спостережено та проаналізовано, що систематичне використання вправ МФР на заняттях з народно-сценічного танцю позитивно впливає на зв’язково-суглобовий апарат танцівників, поліпшує еластичність сполученої тканини, збільшує рухомість суглобів, допомагає швидше відновлюватися після фізичних навантажень, тим самим покращуючи рівень танцювальної майстерності та технічної підготовки під час виконання ускладнених рухів у народно-сценічному танці. Запропоновано комплекс вправ із МФР, за допомогою якого удосконалюється чоловіча стрибкова віртуозна техніка, чоловіча стрибкова техніка, що виконується по колу, жіноча та чоловіча техніка обертів.
Keywords: народно-сценічний танець, folk-stage dance; міофасціальний реліз, myofascial release