Є. О. Бортник — фундатор харківської наукової школи в галузі академічного народно-інструментального мистецтва - Лошков, Юрій Іванович (ХДАК, 2026)
Перша чверть ХХІ ст. в українському академічному народно-інструментальному мистецтві відзначається активним формуванням харківської наукової школи, започаткування якої пов’язано з ім’ям домриста, диригента, педагога, мистецтвознавця Євгена Олександровича Бортника (1929–1999). Його музичне виховання розпочиналося наприкінці 1930-х рр. в оркестрі народних інструментів при Харківському Палаці піонерів і жовтенят (нині — Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості) під керівництвом визначного для українського академічного народно-інструментального мистецтва митця В. А. Комаренка. За традицією, започаткованою В. Комаренком ще під час організації та керівництва домрово-балалаєчним оркестром при харківському товаристві «Просвітнє дозвілля» (1909–1915), дитячий оркестр був освітнім центром, де для учасників колективу проводилися заняття із загальномузичних дисциплін.
Keywords: викладачі ХДАК; кафедра народних інструментів ХДАК; Харків музичний