Хореографічний ансамбль "Світанок": збереження та популяризація української народної танцювальної спадщини - Бортник, Катерина Віталіївна; Островська, Каріна Володимирівна (ХДАК, 2024)
В умовах сьогоденних реалій збереження української національної культури та мистецтва є надзвичайно важливим, адже саме це є потужною тиловою зброєю у боротьбі з російською агресією. Цю місію з успіхом виконують хореографічні колективи, зокрема народний хореографічний ансамбль «Світанок», який протягом двадцяти років підтримує гідний рівень української народної хореографії, розвиває та актуалізує її на мистецькому фронті. Творчість учасників колективу переважно представлена публіцистичними статтями та програмами в інформаційному інтернет-просторі, й досі не посіла належного місця в науковому дискурсі, а зважаючи на високий сценічний імідж «Світанку», його мистецьке спрямування та культурну візію, доцільно проаналізувати його діяльність у контексті хореології, культурології та мистецтвознавства.
Keywords: хореографічний ансамбль; choreographic ensemble; народно-сценічний танець; хореографія народна