Реаліті-шоу в українському телевізійному просторі: культурологічний аспект творення - Жуков, В. В. (ХДАК, 2023)
У результаті зростання популярності соціальних мереж, віртуалізації та діджиталізації культури, мистецтва і формування в рамках глобалізації більш-менш гомогенного медіасередовища відбулись суттєві зміни в усіх сферах життєдіяльності суспільства XXI ст. У глобальному вимірі реалітішоу стали формоутворювальним і найбільш наочним елементом постмодерних і після-постмодерних культурних процесів та змін, не тільки телевізійною, а й інтернет аудіовізуальною формою відображення дійсності. Вирішальним чинником постає культурологічний аспект творення реалітішоу як одночасного постачальника та споживача різних тематик, дзеркала трендів, спрямованих на різні соціально-гендерні групи суспільства тощо. Стрімкість їх розвитку, тематичне урізноманітнення та цілі не тільки пасивно відображають події в навколишньому соціокультурному середовищі, а й часто здійснюють повноцінний медіавплив на культурні, комунікативні, процеси, моду та зовнішній вигляд глядачів, вносять нові прийоми в мистецтво та структуру оповідності. As a result of the growing popularity of social networks, virtualization and digitization of culture, art, and the formation within the framework of globalization of a more or less homogeneous media-environment, significant changes have taken place in all spheres of the society of the 21st century. In the global dimension, reality shows have become the formative and most visible element of postmodernization and post-postmodernization cultural processes and changes. In the global dimension, reality shows have become a formative and most visual element of cultural processes and changes, not only television, but also the Internet, an audiovisual form of reflection of reality. The decisive factor in their influence is the cultural aspect of creating a reality show as both a supplier and consumer of various topics, displaying trends aimed at various social and gender groups of society, etc. The speed of their development, thematic diversification and goals not only passively reflect the events in the surrounding socio-cultural environment, but often exert a full-fledged media influence on the cultural, communicative, processes, fashion and appearance of the audience, introduce new techniques into the art and structure of the narrative.
дис. ... д-ра філософії з культурології : [спец.] 034 "Культурологія", галузь знань "Гуманітарні науки"
Keywords: реаліті-шоу; reality show; аудіовізуальна культура; audiovisual culture; television