Феномен театру Чорного та Білого П'єро Олександра Вертинського (кінець ХІХ - початок ХХ ст.) - Білоус, О. В. (My University, 2020)
Обгрунтування вибору теми дослідження театру Чорного та Білого П'єро Олександра Вертинського полягає в тому, що ставить перед теоретиками та практиками питання про особистість творця в театрі, а також жанрову ідентифікацію моновистав актора. Цей театр досі не знайшов гідного відображення в науковому середовищі. Олександр Вертинський є прикладом особистості, творчий потенціал якої посилений суперечливістю життєвої канви, не вписується в межі уявлень про професію, але залишається прикладом і надихає. Цим зумовлюється необхідність комплексного погляду на постать О. Вертинського як особистості, уінкальність якої для театрального процесу та культури в цілому сформувалася на перетині професійної майстерності й особистісних даних. На стику позначених проблемних полів виникає актуальність даної роботи, яка полягає в необхідності формування теоретичної бази для опрацювання цілісного образу феномена театру Чорного та Білого П'єро О. Вертинського й виокремлення його впливу на сучасну й подальшу стадію театрального процесу. Мета роботи - дослідити значення театру Чорного та Білого П'єро О. Вертинського в театральному процесі кінця ХІХ - поч. ХХІ ст. та вплив феномена на сучасне театральне мистецтво. Об'єкт дослідження театр Чорного та Білого П'єро О. Вертинського в контексті театральної культури кінця ХІХ - поч. ХХІ ст. Предмет дослідження - творчі практики Олександра Вертинського.
кваліфікац. робота на здобуття освітнього ступеня "магістр" зі спец. 026 "Сцен. мистецтво", галузь знань 02 "Культура і мистецтво"
Keywords: Вертинський Олександр Миколайович, Vertinsky Alexander Nikolaevich