Бібліотечне краєзнавство як засіб підвищення національної самосвідомості народу - Кушнаренко, Наталя Миколаївна (ХДІК, 1993)
Підходячи до бібліотечного краєзнавства реально, необхідно зазначити, що бібліотеки все ще неповно використовують свої можливості з об'єднання населення на загальнолюдській, гуманістичній основі, із задоволення їх національно-культурних потреб, з виховання культури міжнаціонального спілкування. Сьогодні краєзнавча діяльність масових бібліотек - це діяльність з неповною структурою. Розвивається в основному бібліографічний напрямок роботи. Бібліотеки ще не мають повноцінних краєзнавчих і народознавчих фондів і тому не спроможні повноцінно задовольнити відповідні читацькі потреби населення краю. Вони часто займають пасивну позицію у залученні населення до читання народознавчої і краєзнавчої літератури, у формуванні своєї читацької аудиторії.
Keywords: бібліотечне краєзнавство; краєзнавча діяльність бібліотек