Виникнення та розвиток німецьких колоній на території Лівобережної України - Гончаренко, Ігор Олександрович (ХДАК, 2026)
Питання історії німецьких колоній на території України протягом тривалого часу залишалося на периферії історіографічних досліджень. У сучасних умовах відновлення історичної пам’яті та переосмислення багатонаціонального минулого України дослідження генезису й розвитку німецьких колоній набуває нового значення. Воно дозволяє не тільки реконструювати маловідомі сторінки історії, а й краще зрозуміти процеси формування регіональної та національної ідентичності. Історія появи німецьких колоністів у межах Лівобережної України пов’язана з ширшими процесами колонізаційної політики Російської імперії наприкінці XVIII-XIX ст. У цей період тодішній уряд активно залучав іноземців задля модернізації сільського господарства і промисловості, освоєння малозаселених територій та врегулювання національного питання. Німецькі колоністи, котрі пересилалися з різних регіонів центральної Європи, відповідно до прийнятих реформ отримували перелік привілеїв: земельні наділи, податкові пільги, гарантії релігійної свободи, звільнення від військової повинності.
Keywords: колонізаційна політика; Лівобережна Україна; German colonies in Ukraine; Russian Empire colonization policy; Left-Bank Ukraine