Об'єктивна сутність більшовицької фальсифікації тези про "молодшого брата" та відсталість його культури - Зінченко, Володимир Васильович (ХДІК, 1993)
Не підлягає сумніву, що в галузі українознавства зокрема і громадсько-політичної думки взагалі одним з найважливіших завдань сьогодення є декомунізація історичного знання, звільнення історичної науки від криваво-хибних стереотипів класової боротьби, очищення її від гнітучих нашарувань більшовицьких фальсифікацій. Історія духовної та матеріальної культури українського народу з давніх давен зазнавала фальсифікацій з боку польських та московських літописців, а пізніше і російських істориків. Ще більшої шкоди їй було завдано більшовицькими ідеологами. Волею історії сталося так, що вже немає "молодшого брата". Саме тому особливості, закономірності та найважливіші методи більшовицьких фальсифікацій пам'яті народу необхідно усвідомити історикам-дослідникам, популяризаторам історичного знання, вчителям, викладачам, діячам культури, мистецтва тощо. Очищення історії українського народу від гнітучих нашарувань більшовицьких фальсифікацій є однією з незаперечних умов збереження та оновлення його пам'яті, якомога швидкого відродження його матеріальної й духовної культури та приєднання до гурту цивілізованих країн.
Keywords: більшовизм; українознавство