Танцювальна культура Польщі: рустікальні, елітарні та сценічні втілення. Хореографічна сюїта «Mojachusteczka» - Лемешко, Н. (ХДАК, 2023)
Народна культура, що була основою та поживним ґрунтом усієї культури в сучасному глобалізованому світі з його уніфікацією, здавалося б, вже не відіграє провідної ролі, втрачає свої первозданні сенси та етнічну різноманітність. Але, на тлі уніфікації явно простежується і зворотна тенденція посилення інтересу до унікального мистецтва, що виражає своєрідність народу. Тому, звернення до аналізу як народної культури загалом, так і її окремих елементів, зокрема, до дослідження народного танцю, є актуальним. Крім того, в суспільстві явно виявляється інтерес до історичного коріння народу та зростає патріотичне налаштування. Наявна проблемна ситуація: з одного боку – розрив, втрата традиції, з іншого – усвідомлення необхідності та значущості народної культури як базису традиції. Актуальність теми дослідження зумовлена глибинними процесами, що відбуваються у культурі, розширенням студійного руху в галузі хореографії та пошуком нових форм; із з’ясуванням долі польської танцювальної культури у призмі його інтеграції в сучасну професійну хореографічну культуру; необхідністю дослідження специфіки реалізації танцювальної культури у фольклорних, елітарних і професійних формах. Об'єкт дослідження: танцювальна культура Польщі. Предмет дослідження: особливості трансформації традиційної танцювальної культури Польщі у рустикальних, елітарних та професійних втіленнях. Мета роботи: проаналізувати особливості танцювальної культури Польщі та специфіку інтеграції рустікальних, елітарних та сценічних втілень.
кваліфікац. робота на здобуття освітнього ступеня магістр, спец. 024 "Хореографія"
Keywords: хореографічна культура Польщі, choreographic culture of Poland; танці народні, folk dances