Візуальні дослідження сучасної культури як результат теоретико-методологічного оновлення : закордонний досвід - Марційчук, Юлія Іванівна (РДГУ, 2025)
Проаналізовано сутність концепції візуального повороту, що відображає теоретико-пізнавальний зсув. Виявлено нові співвідношення між візуальним і вербальним за рахунок перебудови дослідницької оптики, оперування такими гібридними структурами як «розглядаючі тексти» та «читаючі образи». Наведено причини складного становлення об'єкту візуальних досліджень та виокремлено парадигми їх формування. Описано обмеженість використання методологічних прийомів історії мистецтв для аналізу нових, нехудожніх об'єктів, повсякденного досвіду. Обґрунтовано міждисциплінарне розширення методології візуальних досліджень з метою цілісного уявлення про сучасну культуру.

This paper analyzes the essence of the concept ofvisual turn, which reflects a theoretical and cognitive shift. The author investigates the new relationships between the visible and the verbal by restructuring research optics, operating with hybrid structures such as «considering texts»and «reading images». The article also describes the reasons for the complex formation of the object of visual research and the paradigms of their formation. The author describes the limitations of using methodological techniques of art history for the analysis of new, non-artistic objects and everyday experience. A particular attention is paid to the interdisciplinary expansion of visual research methodology with the aim of a holistic view of modern culture.
Keywords: візуальна культура; visual culture; visual studies