Про специфічну природу музичного мистецтва у просторі духовної культури - Полканов, Андрій Андрійович; Толстова, Наталя Михайлівна; Кушнір, Тарас Ігорович; Мазепа, Тереса Лешиківна; Рябуха, Наталія Олександрівна (My University, 2025)
У статті розглянуто специфічну природу музичного мистецтва як унікального феномена духовної культури, що виконує важливу роль у збереженні та трансляції цінностей, моральних орієнтирів і колективної культурної пам’яті. Підкреслюється, що на відміну від інших видів мистецтва, музика має здатність безпосередньо звертатися до емоційно-чуттєвої сфери особистості, стимулюючи процеси самопізнання, внутрішнього очищення, осмислення трансцендентного. Акцентовано на універсальності музичної мови, яка долає мовні, національні та часові межі, Значну увагу приділено композиторській творчості як вияву культурного та духовного самовираження. Розглянуто композитора як медіатора між особистим досвідом і колективною свідомістю, як творця музичного тексту, що втілює духовні ідеї через звук. Особливе місце посідає аналіз вокально-інструментальних жанрів (ораторії, кантати, меси), які поєднують вербальний зміст із музичним звучанням, посилюючи сакральне й символічне навантаження твору. На прикладі творів сучасних українських композиторів охарактеризовано, як музика стає каналом духовної трансформації, носієм глибоких морально-філософських рефлексій. Окрему увагу присвячено музичній культурі Галичини як регіональному феномену, що сформувався на перетині фольклорної традиції, християнської сакральності та європейської музичної академічності. Висвітлено значення творчості галицьких композиторів у збереженні духовного звучання української ідентичності. Узагальнюючи, автори підкреслюють важливість міждисциплінарного осмислення музичного мистецтва як чинника формування духовного потенціалу особистості та нації в умовах сучасних культурних викликів.
The Specific Nature of Musical Art in the Realm of Spiritual Culture
Keywords: musical culture; музична культура; композиторська творчість