Асистивні технології в бібліотеці: тенденції у світових дослідженнях - Тюркеджи, Наталя Станіславівна (ХДАК, 2021)
Створення безбар’єрного інклюзивного бібліотечного середовища нині є одним з пріоритетних напрямів у розробці стратегій розвитку документно- інформаційних структур. Інформування про сучасні тенденції на основі вивчення світових практик використання асистивних технологій у бібліотеках надає можливості для розробки власних перспективних стратегій розвитку документно-інформаційних структур України. Завдяки виконаному аналізу наукових статей, присвячених забезпеченню доступності бібліотечних послуг для осіб з особливими потребами в результаті впровадження асистивних технологій, виокремлено основні проблемні аспекти, а саме: потреба в розробці міжнародної (державної, регіональної, місцевої) уніфікованої програми та стандартів для забезпечення загальної доступності до бібліотек, пошук альтернативних каналів фінансування, недостатня кваліфікація персоналу бібліотеки, що впливає на якість надання послуг тощо.

Use of the digital technologies and devices that are designed and adapted for people with special needs removes physical and mental barriers. This allows them better integrate into society and be more financially independent. National Strategy for Space without Barriers is being developed in Ukraine now. Therefore, the study of global trends in this area is relevant.
Keywords: інклюзивна діяльність бібліотек; бібліотечне обслуговування інклюзивне; assistive technology; inclusive space in the library