Вплив Революції Гідності в розвитку документального кіно україни у контексті проблематики ідентичності - Кулик, Г. (ХДАК, 2025)
У розвитку документального кіно України особливе місце займає час 2010-х. Початок цього етапу охоплює вкрай важливу частину еволюції українського документального кіно, яка напряму пов’язана із подіями революції Гідності та народження нового документального кіно з характерними рисами активізму, аматорства та гостроти. Безумовно, переломною точкою цього етапу є 2014 р., який остаточно закріплює вулицю як документальний фактор, що має при цьому власні художні та емоційно-образні форми. Зазначимо, що саме в контексті цього етапу виникає відомий сьогодні евфемізм про «дзеркала ідентичності», який стає чи не головним гаслом для дискусій про фактологію документального кіно, що так чи інакше торкається питань окреслення національного статусу.
Keywords: кіно документальне; Революція Гідності