Роль новітніх музичних технологій у формуванні сучасного музиканта - Алтухов, Владислав Валерійович (ХДАК, 2023)
Останніми роками в навчальному процесі підготовки юних музикантів- виконавців спостерігається активне залучення сучасних цифрових медійних та музичних технологій. Суворі виклики та випробування для мистецької освіти створили світова пандемія COVID-19, а згодом і повномасштабне військове вторгнення росії на територію України. Викладачам довелось досить швидко та ефективно налагодити процес дистанційного навчання, що для учнів та студентів- музикантів становить певні технічні та психологічні проблеми. Заняття здобувачів освіти на відстані від педагогів, концертмейстерів потребували використання програм і додатків цифрового забезпечення відеоконференцій (Zoom, GoogleClass, GoogleMeet, Skype, Viber). Неможливість виконання музичних творів солістом та концертмейстером, декількома учасниками ансамблю одночасно в процесі занять призвела до необхідності широкого використання «мінусових» фонограм з прописаним акомпанементом, партіями інших учасників ансамблю за необхідності.
Keywords: джазове виконавство; jazz performance; цифрові технології в музиці; digital technology in music