Бібліометрія в системі бібліотекознавчого знання - Кобєлєв, Олексій Миколайович (ХДАК, 2001)
Розглядається еволюція кількісно-якісних методів пізнання в науці. Обгрунтовується використання загальних наукознавчих моделей і методів, насамперед бібліометричних, для одержання структурної (якісної) характеристики стану бібліотекознавства. Загальною тенденцією розвитку сучасного бібліотекознавчого пізнання є різке збільшення значення теоретичних досліджень, поглиблення процесу формалізації (математизації, логізації, кібернетизації, символізації тощо) наукового знання. Цим пояснюється актуальність вироблення сучасних комплексних засобів виявлення та оцінки тенденцій розвитку бібліотекознавства як науки, що зумовлює створення, адаптацію та використання певних формальних критеріїв як одного з основних напрямів модернізації дослідницького апарату. І цей процес належить до категорії загальнонаукових: висока динамічність розвитку сучасної науки підводить до необхідності розробляти об'єктивні кількісні методи виявлень нових напрямів досліджень.
Keywords: бібліометрія; бібліотекознавство