Інтеграція технологій Інтернету речей у бібліотечно-інформаційне виробництво - Борисов, Олексій Олександрович (ХДАК, 2026)
Дисертація присвячена обґрунтуванню комплексної стратегії інтеграції концепції Інтернету речей (IoT) у бібліотечно-інформаційне виробництво в умовах стрімкої цифрової трансформації галузі. У роботі, вперше на дисертаційному рівні, доведено своєчасність та нагальність впровадження IoT як потужної основи соціотехнічної парадигми розвитку інтелектуальної бібліотеки, яка закладається нині на перетині технічних, технологічних, організаційних, управлінських, інформаційних, аналітичних, сервісних, соціокомунікативних, культурологічних та людиноцентричних аспектів функціонування бібліотечно-інформаційної сфери діяльності.

The dissertation is devoted to the substantiation of a comprehensive strategy for integrating the concept of the Internet of Things (IoT) into library and information production in the conditions of the rapid digital transformation of the field. For the first time at the dissertation level, the study proves the timeliness and relevance of implementing IoT as a powerful basis for the socio-technical paradigm of intelligent library development, which is currently being formed at the intersection of technical, technological, organizational, managerial, informational, analytical, service-related, socio-communicative, cultural, and human-centered aspects of the functioning of the library and information sphere.
дис. ... д-ра філософії з інформаційної, бібліотечної та архівної справи : спец. 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», галузь знань "Культура і мистецтво"
Keywords: інтернет речей у бібліотеках; бібліотечно-інформаційне виробництво; цифровізація бібліотек; імерсивні технології; Internet of Things; university libraries; digitalization of library processes; artificial intelligence technologies