Народнопісенна традиція Західної України: етномузикологічні та виконавські виміри - Іваник, К. Д. (ХДАК, 2024)
У плюралістичному культурному просторі сьогодення одним із чинників піднесення значущості національних духовних джерел є осягнення значущості витоків художнього світобачення нації, зокрема народнопісенної традиції. Як один із важливих і притяжних для науковців і виконавців її компонентів постає народнопісенна традиція Західної України, позначена виразною локусною специфікою, жанровим і стильовим різноманіттям, концентрованим утіленням кодів-символів колективної культурної пам’яті та невичерпним потенціалом трансформації у творчості сучасних митців. Це стає підґрунтям активізації регіональних досліджень у контексті національної етномузикологічної думки та водночас численних виконавських версій у контексті художньої практики, у якій народнопісенна традиція Західної України репрезентується в контексті настанов виконавського фольклоризму та моделюючого співу на основі герменевтичного підходу, що відбивають, увиразнюють та модифікують локусну специфіку народної пісенності.
теоретичне обґрунтування магістер. творчого проєкту на здобуття освітнього ступеня «магістр» за другим (освітньо-професійним) рівнем вищої освіти, спец. 025 "Музичне мистецтво"
Keywords: народнопісенна творчість; етномузикологія; музичний фольклор